Tapping - haladóknak | Szólómánia S02E21

gitártechnika kreativitás szólóötletek
gitároktatás

A gyors játék egyik csodafegyvere a tapping technika. Ha a két kéz osztozik a feladatokon, akkor kétszer gyorsabb futamokat is játszhatsz.

Ma 3 tapping-témát nézünk meg a Luminescence című számomból:

Az első az Egyirányú tapping, amivel arpeggiókat tudsz még gyorsabban játszani.

A második a Kvint-kvart tappingItt a bal kéz 3 húron fog le kvint és kvart hangközöket, és a jobb kéz ezekhez ad további hangokat.

A harmadik pedig a Zongora-tapping, amivel nagyon komplex témákat is eljátszhatsz.

A videó végén egy bónusz tipp is lesz: mutatok egy trükköt, ahol a munkahelyi pletyka szabályait alkalmazva tudsz érdekes zenei témákat alkotni.

 

 

A videó témái sorrendben:

0:00 Bevezetés

0:46 A múlt heti adás tartalma

1:11 1. egyirányú tapping

2:24 Töltsd le a Luminescence tapping-csomagot!

2:36 2. kvint-kvart tapping

3:58 3. zongora-tapping

4:47 A Munkahelyi Pletyka módszer

6:20 Heti házi feladat

7:05 Június 8-ig írj kommentben kérdéseket!

7:46 Luminescence - a teljes szám

9:13 Következő videó

 

Heti házi feladat: Ha szeretnél friss tapping-ötleteket kipróbálni, akkor töltsd le a Luminescence csomagot: https://szolomania.com/tapping 

 A zenei alap tempója 140, tehát eleinte lassabb alapokra próbáld majd ki ezeket a tapping-témákat.

Mindhárom módszert tetszés szerint tovább tudod fejleszteni, például kvint és kvart helyett terceket is lefoghatsz bal kézzel. A bal kéz lefoghat egy E-moll hármashangzatot, a jobb kéz pedig egy C-dúrt játszhat rá

Ezenkívül próbáld ki a Munkahelyi Pletyka módszert. Ez nem csak tapping esetén használható, hanem szólótémáknál és riffeknél is. A lényeg, hogy a témát elkezded ismételni, és fokozatosan egyre több hang cserélődik ki.

A nyári szünetig még 3 adása lesz a Szólómániának. A június 15-i adást szeretném annak szentelni, hogy a Szólómánia közösség kérdéseire válaszolok.

Írd meg a videó alatt kommentben, hogy milyen zenei kérdések foglalkoztatnak mostanában? A téma lehet egy konkrét gitártechnika, zeneelmélet, alkotás, vagy bármi olyan gitárral kapcsolatos kérdés, amire még nem találtál választ.

Ezek közül a kérdések közül megpróbálok minél többre válaszolni június 15-én.

Ezenkívül írd meg, hogy tapping témakörben melyik gitárost ajánlod a többieknek? Én például a Pagan’s Mind gitárosát ajánlom, aki sok érdekes tappinget épít be a szólóiba. 

Ha készen állsz rá, 3 módon tudok segíteni neked:

 

1. A Hatékony Gyakorlás 7 Szempontja: Töltsd le ezt a munkafüzetet, ha tudni szeretnéd, miket gyakorolj a gitáron a gyorsabb fejlődéshez. 

2. Modális Skálák Titka online tanfolyam: A zeneelmélet megmászhatatlan falnak tűnhet. Most egy teljesen új módszerrel végre megértheted a skálák világát. Nézd meg a részleteket itt!

3. Zeneírás online tanfolyam: Az otthoni zeneírás minden lépése az alapelvektől a zenei szoftverek használatán keresztül a riffek és szólók írásáig és a hangszerelésig. Nézd meg a részleteket itt!