Pentaton gitárszóló Billy Gibbons (ZZ Top) módszerével | Szólómánia S01E19

kreativitás ritmus skálák szólóírás szólóötletek
pentaton skála

A pentaton skálából is nagyon sok izgalmas szólót ki lehet hozni. Ma megbeszéljük a dallam és a ritmus közötti ellentét témakörét, és megnézünk egy módszert, amelyben a ritmus lesz a főszereplő.

Ezt a módszert Billy Gibbons (ZZ Top) játékából vettem át, aki gyakran csak 2-2 hangot ismételget, de egészen érdekes ritmusokkal. Így ezek a minimál jellegű dallamtöredékek is izgalmas zenévé változnak.

 

 

A videó témái sorrendben:

0:00 Bevezetés

0:31 Billy Gibbons módszer, 1. rész

1:05 Modális Skálák Titka tanfolyam információk

2:55 A dallam és a ritmus ellentéte

5:02 Billy Gibbons módszer, 2. rész

6:49 Gitárszóló a módszerrel

8:06 Feladatok

9:02 A jövő heti adás tartalma

9:11 Kérdésed van? Írj!

9:30 Következő videó

 

Heti házi feladat: Keress egy lassú blues-rock alapot, és próbáld ki ezt a módszert. Érdemes először a ritmust is egyszerűen kezdeni, és utána egy-két szünetjellel változatosabbá tudod tenni.

Azt is kipróbálhatod, hogy időnként egy-egy hang nyolcad helyett tizenhatod lesz, mert ez a ritmust meglöki, és a hangok elmozdulnak az ütemhangsúlyokról.

Végül pedig a hangok darabszámát is variálhatod, tehát nem felváltva 5-7-5-7 lesz amit játszol, hanem időnként az egyik hangot megduplázod.

 

A jövő heti adásban néhány szokatlan és hatásos szóló-elemet nézünk meg, amelyek stílustól függően bármikor bevethetők.

Ha van kérdésed, akkor itt kommentben felteheted, vagy írj nekem a Szólómánia emailcímére.

Ezenkívül írd meg a kedvenc blues-gitárosodat. Nekem a nagy kedvencem Gary Moore, aki blues vonalon is kiemelkedőt alkotott.

Ha készen állsz rá, 3 módon tudok segíteni neked:

 

1. A Hatékony Gyakorlás 7 Szempontja: Töltsd le ezt a munkafüzetet, ha tudni szeretnéd, miket gyakorolj a gitáron a gyorsabb fejlődéshez. 

2. Modális Skálák Titka online tanfolyam: A zeneelmélet megmászhatatlan falnak tűnhet. Most egy teljesen új módszerrel végre megértheted a skálák világát. Nézd meg a részleteket itt!

3. Zeneírás online tanfolyam: Az otthoni zeneírás minden lépése az alapelvektől a zenei szoftverek használatán keresztül a riffek és szólók írásáig és a hangszerelésig. Nézd meg a részleteket itt!