Hogyan írj jó gitárszólót egyszerűen? | Szólómánia S02E04

szólóírás
gitárszóló

Ha szeretnél érdekesebb gitárszólókat írni, vagy mindig hasonló dolgokat játszol improvizálás során, akkor a mai adás neked szól. Megnézzük a Kifestőkönyv Módszert, amivel sokkal könnyebb lesz új ötleteket találni a szólóidhoz.

 

 

A videó témái sorrendben:

0:23 A múlt heti adás tartalma

0:33 Mi az a 3 irány, amit fejlesztened kell?

1:04 Teszteld zeneelméleti tudásodat és töltsd le a segédanyagot!

1:27 A Kifestőkönyv Módszer alapjai

2:49 A szóló elemei egyesével

5:13 A Kifestőkönyv Módszer lépései

5:37 Gitárszóló

8:13 Heti házi feladat

9:06 A jövő heti adás tartalma

9:13 Kérdésed van? Írj!

9:30 Következő videó

 

Heti házi feladat: válassz ki 5 szóló-elemet. Ezek akár híres számokból is jöhetnek. Például a Sweet Child híres témája is egy szólóelem. Ilyenkor persze nem a konkrét dallamot kell átvenni, hanem az elem lényegét. Itt például úgy lehet megfogalmazni, hogy “folyamatos nyolcadok, nagy hangközökkel”. Ez jelenti a keretet, ezt kell konkrét tartalommal feltöltened. Tehát még egy híres szóló is el tud indítani egy saját témát, ha csak a keretet veszed át. Ha megvan az 5 szóló-elem, akkor improvizálás előtt ötletelj mindegyikkel külön, és utána indulhat is a szólózás.

 

A jövő heti adásban a nyújtásokról lesz szó, és megnézünk néhány olyan nyújtást, amitől a dallamok színesebbek lesznek. Ha van kérdésed, akkor itt kommentben felteheted, vagy írj nekem a Szólómánia emailcímére.

Ezenkívül írd le a kedvenc szólód egyik elemét szövegesen megfogalmazva, ahogy a Sweet Child esetén csináltuk.

Ha készen állsz rá, 3 módon tudok segíteni neked:

 

1. A Hatékony Gyakorlás 7 Szempontja: Töltsd le ezt a munkafüzetet, ha tudni szeretnéd, miket gyakorolj a gitáron a gyorsabb fejlődéshez. 

2. Modális Skálák Titka online tanfolyam: A zeneelmélet megmászhatatlan falnak tűnhet. Most egy teljesen új módszerrel végre megértheted a skálák világát. Nézd meg a részleteket itt!

3. Zeneírás online tanfolyam: Az otthoni zeneírás minden lépése az alapelvektől a zenei szoftverek használatán keresztül a riffek és szólók írásáig és a hangszerelésig. Nézd meg a részleteket itt!