Gitárszóló írása 8 egyszerű lépésben | Szólómánia S02E11

kreativitás szólóírás szólóötletek zeneelmélet
gitárszóló, gitártanulás

Ha szeretnél saját szólókat írni, de nem tudod, hogyan kezdjél neki, vagy csak a szokásos skálás megoldások jönnek elő, akkor a mai adás neked szól.

Egy 8 lépéses módszert nézünk meg, amivel bármilyen zenei alapra érdekes és egyedi szólót írhatsz. Mindegyik lépés egyszerű, tehát csak végig kell csinálnod őket, és megszületik az első teljesen saját szólód. Az egyedi szólók írásának 8 egyszerű és logikus lépése van. A mai videóban mind a 8 lépést részletesen megnézzük majd.

 

 

A videó témái sorrendben:

0:00 Bevezetés

0:32 A múlt heti adás tartalma

0:50 Elindult a Nagy Elméleti Teszt - csatlakozz Te is!

1:54 A szólóírás 8 lépése

7:34 Egy újabb példa

8:54 Heti házi feladat

9:33 A jövő heti adás tartalma

9:45 Kérdésed van? Írj!

10:00 A zenei alap

11:49 Következő videó

 

Heti házi feladat: csináld végig a 8 lépéses módszert ezzel az akkordmenettel: H-moll, G-dúr, Fisz-moll, A-dúr.

Az első 4 lépés során kialakul a skála is és meglesz az összes akkord fontos hangja is. Ha elküldöd nekem emailben a levezetésedet, akkor szívesen átnézem.

A második 4 lépés pedig a kreatív szakasz: az 5-6. lépésben választod ki a dallamvonal hangjait és a színes hangokat. A 7-8. lépés pedig az extra hangokról valamint a díszítésekről és ritmizálásról szól.

A videó végén indul a zenei alap, itt tudod eljátszani a szólódat. Szívesen el is küldöm emailben a zenei alapot.

A jövő heti adásban egy felelgetős szólót játszunk majd. Játszom 4 ütemet, utána kihagyok 4 ütemet, és itt tudsz egy saját dallammal válaszolni. Sok ötletet meríthetsz majd ebből a közös játékból.

Ha van kérdésed, akkor itt kommentben felteheted, vagy írj nekem a Szólómánia emailcímére

Ezenkívül írd meg kommentben, hogy hogyan sikerült az első szólód ezzel a módszerrel.

Ha készen állsz rá, 3 módon tudok segíteni neked:

 

1. A Hatékony Gyakorlás 7 Szempontja: Töltsd le ezt a munkafüzetet, ha tudni szeretnéd, miket gyakorolj a gitáron a gyorsabb fejlődéshez. 

2. Modális Skálák Titka online tanfolyam: A zeneelmélet megmászhatatlan falnak tűnhet. Most egy teljesen új módszerrel végre megértheted a skálák világát. Nézd meg a részleteket itt!

3. Zeneírás online tanfolyam: Az otthoni zeneírás minden lépése az alapelvektől a zenei szoftverek használatán keresztül a riffek és szólók írásáig és a hangszerelésig. Nézd meg a részleteket itt!