Felejtsd el a skálákat! 2. rész - Az aktuális akkord hatalma | Szólómánia S01E02

hangközök skálák zeneelmélet zenei tudatosság
gitártanulás

A mai rész legfontosabb üzenete: a fülünk mindig az aktuális akkordhoz viszonyít.

Tehát a hangnem 7 hangjának sorszámai, azaz fokai, mindig az aktuális akkord alaphangjától indulnak.

A kvintkör is megjelenik a mai adásban és megtudhatod, hogy hogyan találod meg gyorsan az összes dúr és moll akkordot, amelyet az adott hangnemben használhatsz.

Ha könnyedén és egyéni módon szeretnél gitárszólókat alkotni és improvizálni, akkor fokozatosan el kell távolodnod a betanult gitárszóló-elemektől és a pentaton vagy hétfokú skáladobozoktól, és el kell jutnod a hangok tudatos leolvasásához és a zeneelméleti tudás alkalmazásához.

 

 

A videóban említett ingyenes segédanyagot ide kattintva tudod letölteni.

 

A videó témái sorrendben:

0:00 Bevezetés

0:24 Az előző adás

0:53 G-moll és Eb-dúr

1:10 Gitárszóló végig 1 húron - példa

1:58 Mit mutat meg a kvintkör?

3:07 A mai legfontosabb tudnivaló

3:51 A foci-testcsel csúszás

4:24 1. gyakorlat - szóló 2 akkordra végig 1 húron

5:26 Most te jössz! – G-moll zenei alap

6:26 A hatékony gyakorlás 7 szempontja – letölthető anyag

6:52 Kérdésed van? Írj!

7:02 Következő videó

 

Ma is egy húron fogunk játszani, de ma már két akkordra tesszük ezt, és mutatok hozzá egy hatásos díszítést. Pont azt fogjuk csinálni, mint amikor fociban bemozdulsz egyik irányba, a hátvéd ezt elhiszi, és utána elmész mellette a másik irányban.

Ha például a D hangról a C-re szeretnél csúszni, akkor sima lecsúszás helyett elindulsz felfelé, de 1-2 bund után meggondolod magadat, és lecsúszol a C-re. Ezzel az egy mozdulattal ez a két szomszédos skálahang is érdekessé válik.

Heti házi feladat: gyakorold a tudatos leolvasást ezzel a kétakkordos zenei alappal. Ha már jól megy, akkor keress egy másik zenei alapot, amelyben 4 akkord van, és ott is mindig az aktuális akkordhoz viszonyítva számold a fokokat.

Ha készen állsz rá, 3 módon tudok segíteni neked:

 

1. A Hatékony Gyakorlás 7 Szempontja: Töltsd le ezt a munkafüzetet, ha tudni szeretnéd, miket gyakorolj a gitáron a gyorsabb fejlődéshez. 

2. Modális Skálák Titka online tanfolyam: A zeneelmélet megmászhatatlan falnak tűnhet. Most egy teljesen új módszerrel végre megértheted a skálák világát. Nézd meg a részleteket itt!

3. Zeneírás online tanfolyam: Az otthoni zeneírás minden lépése az alapelvektől a zenei szoftverek használatán keresztül a riffek és szólók írásáig és a hangszerelésig. Nézd meg a részleteket itt!