David Gilmour 5 gitárszóló-módszere | Szólómánia S02E01

szólóötletek
gitártanulás

Ma a legrégebbi és legnagyobb kedvenc gitárosom, David Gilmour gitárszólóinak titkát próbáljuk közösen megfejteni. A zsenialitást nem tudjuk tőle eltanulni, de néhány konkrét és hatásos gitárszóló-módszert átvehetünk a játékából.

Múlt héten 7 egyszerű pentaton szóló-ötletet néztünk meg egy sima A-moll rock alapra. Egyszerű dallamok esetén a jól eltalált ritmusok és a díszítések veszik át a főszerepet. Ha még nem láttad a múlt heti részt, akkor érdemes megnézned, mert mindegyik ötletet könnyű lesz beépítened a saját játékodba. A teljes szólót lekottáztam, és a zenei alappal valamint leírással együtt letöltheted itt:

►►Egyszerű A-moll pentaton szóló-ötletek: töltsd le a TAB-ot és a leírást itt!→ https://szolomania.com/tab 

A Szólómánia új évadának első adása következik: 

 

A videó témái sorrendben:

 

1:05 Pink Floyd és David Gilmour - a legnagyobb inspiráció

1:29 1. módszer: a jellegzetes tremolókar-használat

2:06 2. módszer: a pentaton skála kiegészítése a hangnem 2. fokával

2:52 3. módszer: a 4. fokon történő megállás

3.42 4. módszer: az üres húrok beépítése a szólóba

4.13 5. módszer: a nyújtások sokszínű használata

5:18 Comfortably Numb gitárszóló

6:32 Sorrow gitárszóló

 

Heti házi feladat: keresd meg a YouTube-on a két szám zenei alapját, és próbáld ki mind az öt módszert H-mollban és E-mollban is. A legjobb gyakorlás az, ha megtanulsz Gilmour-tól pár ütemet, és kielemzed ezt a szakaszt. Olvasd le a hosszabb hangok nevét és fokát, és figyeld meg a díszítéseket, például tremolókar, üveghang, nyújtások és üres húrok használata.

A jövő heti adásban a japán Hirajoshi skálát nézzük meg, ami a sima moll dallamok helyett jelent izgalmasabb hangulatot.

Ha van kérdésed, akkor itt kommentben felteheted, vagy írj nekem a Szólómánia emailcímére

Ezenkívül írd meg, hogy melyik a 3 kedvenc szólód David Gilmour-tól!

Ha készen állsz rá, 3 módon tudok segíteni neked:

 

1. A Hatékony Gyakorlás 7 Szempontja: Töltsd le ezt a munkafüzetet, ha tudni szeretnéd, miket gyakorolj a gitáron a gyorsabb fejlődéshez. 

2. Modális Skálák Titka online tanfolyam: A zeneelmélet megmászhatatlan falnak tűnhet. Most egy teljesen új módszerrel végre megértheted a skálák világát. Nézd meg a részleteket itt!

3. Zeneírás online tanfolyam: Az otthoni zeneírás minden lépése az alapelvektől a zenei szoftverek használatán keresztül a riffek és szólók írásáig és a hangszerelésig. Nézd meg a részleteket itt!