Dallamok díszítése | Szólómánia S02E17

gitártechnika kreativitás szólóírás szólóötletek
gitártanulás

Sokszor nem attól lesz jó egy dallam, amit játszol. Hanem attól, ahogyan játszod.

A díszítés olyan, mint a jól megválasztott ruha. Ha focimezben mész az operába, akkor nem lesz sikered, pedig belül ugyanaz maradtál.

A dallamok is ilyenek, őket is érdemes ízlésesen felöltöztetned. Ma 5 példát nézünk meg az elmúlt időszak Szólómánia adásaiban játszott szólókból.

 

 

A videó témái sorrendben:

0:00 Bevezetés

0:33 A múlt heti adás tartalma

0:38 Zeneírás online kurzus - gyere te is!

1:00 1. dallam-díszítés

2:23 2. dallam-díszítés

3:25 Tavaszi beiratkozás péntek estig

3:59 3. dallam-díszítés

4:52 4. dallam-díszítés

5:30 5. dallam-díszítés

6:54 Heti házi feladat

7:14 A jövő heti adás tartalma

7:30 Kérdésed van? Írj!

7:47 Következő videó

 

Heti házi feladat: keress egy olyan zenei alapot, aminek a tempója és a hangneme is könnyű, például egy középtempójú A-moll rock alapot. Először próbáld ki külön mind az 5 díszítést.

Ha ezzel megvagy, akkor kezdj improvizálni, és tudatosan helyezd el az egyik díszítést egy dallamodban. Csináld ezt meg mind az 5 díszítési ötlettel.

A jövő heti adásban egy E-moll C-moll akkordkörre alkotunk dallamokat. Ez a két akkord a kvintkörön távol van egymástól, tehát a két skálában kevés a közös hang. Megnézzük a Kis Lépések módszerét, amivel mégis összehangolhatod a két akkordot.

Ha van kérdésed, akkor itt kommentben felteheted, vagy írj nekem a Szólómánia emailcímére

Ezenkívül írd meg, hogy melyik híres gitárostól láttál nagyon érdekes vagy szokatlan díszítéseket? 

Ha készen állsz rá, 3 módon tudok segíteni neked:

 

1. A Hatékony Gyakorlás 7 Szempontja: Töltsd le ezt a munkafüzetet, ha tudni szeretnéd, miket gyakorolj a gitáron a gyorsabb fejlődéshez. 

2. Modális Skálák Titka online tanfolyam: A zeneelmélet megmászhatatlan falnak tűnhet. Most egy teljesen új módszerrel végre megértheted a skálák világát. Nézd meg a részleteket itt!

3. Zeneírás online tanfolyam: Az otthoni zeneírás minden lépése az alapelvektől a zenei szoftverek használatán keresztül a riffek és szólók írásáig és a hangszerelésig. Nézd meg a részleteket itt!