Blues/Rock pentaton trükkök (és indul a Nagy Elméleti Teszt) | Szólómánia S02E10

gitártechnika kreativitás szólóötletek zeneelmélet
gitártanulás

Ma három pentaton trükköt nézünk meg, amivel a blues és rock szólóidat teheted változatosabbá. És ma elindul a Nagy Elméleti Teszt, amire téged is várlak. Felmérheted a zeneelméleti tudásodat és megtudhatod, hogy milyen témaköröket érdemes fejlesztened a tudatosabb gitározáshoz.

Mielőtt elkezdjük a pentaton trükköket, szeretném bemutatni a Szólómánia legújabb fejlesztését, a Nagy Elméleti Tesztet.

A teszt során a legtöbb esetben 3 opcióból választhatod ki a helyes választ.

Ezenkívül lesz néhány kifejtős kérdés, ahol pár mondatban tudod leírni a válaszodat. Itt nincs jó vagy rossz válasz, ezeknél a kérdéseknél azt szeretném felmérni, hogy hogyan közelítesz meg egy adott zenei feladatot.

Az eredményeidet emailben küldöm el, és ha a válaszaid alapján tudok személyre szabott tanácsot is adni, akkor ezt is megírom.

Ha szeretnéd jobban érteni a zenélést és szeretnéd megtudni, milyen területen vannak elmaradásaid, akkor vegyél részt te is a Nagy Elméleti Teszten!

Várlak téged is, kattints ide a kezdéshez!


Nézzük akkor a mai pentaton trükköket. A zenei alap egy lassú mollos blues lesz, A-moll, D-moll és E-moll akkordokkal.

Végig az A-moll pentaton skálát tudod használni erre az alapra.

Mindhárom mai pentaton ötlethez az 5. bundnál kezdődő legismertebb A-moll pentaton alakzatot fogjuk használni. 

 

A videó témái sorrendben:

0:00 Bevezetés

0:28 A múlt heti adás tartalma

0:44 Elindult a Nagy Elméleti Teszt - csatlakozz Te is!

1:52 A zenei alap

2:12 1. pentaton trükk

4:11 1. gitárszóló

5:45 2. pentaton trükk

7:13 2. gitárszóló

8:07 3. pentaton trükk

9:32 3. gitárszóló

10:38 Heti házi feladat

11:02 Ajándék a Szólómánia követőinek

11:30 A jövő heti adás tartalma

11:38 Kérdésed van? Írj!

11:56 Következő videó

Heti házi feladat: Csatlakozz a Nagy Elméleti Teszthez és mérd fel a tudásod. Akkor tudsz gyorsabban fejlődni, ha már tudod, hogy milyen témaköröknél vannak még hiányosságok. A teszt linkjét itt találod: https://szolomania.com/teszt

Válassz ki egy lassú rock vagy blues alapot, és próbáld ki mindhárom ötletet. Ha valamelyik megtetszik, akkor pár hétig használd sokat, hogy beépüljön.

A jövő heti adásban közösen megírjuk az első saját gitárszólódat, és megnézzük, hogy milyen lépések szükségesek a szólóíráshoz.

Ha van kérdésed, akkor itt kommentben felteheted, vagy írj nekem a Szólómánia emailcímére

Ezenkívül írd meg, hogy melyik a kedvenc moll hangnemed, ahol a legszívesebben játszol. Nekem mostanában a G-moll és a Cisz-moll a kedvencem.

 

Ha készen állsz rá, 3 módon tudok segíteni neked:

 

1. A Hatékony Gyakorlás 7 Szempontja: Töltsd le ezt a munkafüzetet, ha tudni szeretnéd, miket gyakorolj a gitáron a gyorsabb fejlődéshez. 

2. Modális Skálák Titka online tanfolyam: A zeneelmélet megmászhatatlan falnak tűnhet. Most egy teljesen új módszerrel végre megértheted a skálák világát. Nézd meg a részleteket itt!

3. Zeneírás online tanfolyam: Az otthoni zeneírás minden lépése az alapelvektől a zenei szoftverek használatán keresztül a riffek és szólók írásáig és a hangszerelésig. Nézd meg a részleteket itt!